Skip to main navigation Skip to main content

Zwangerschapsmisselijkheid en overgeven

11 May 2019

Woensdag 15 mei 2019 :  International Hyperemesis Gravidarum Awareness Day

Zwanger zijn maar ook heel erg misselijk en moeten overgeven. In Nederland en België hebben jaarlijks ruim 130.000 vrouwen te maken met enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer de helft daarvan heeft last van ernstige zwangerschapsmisselijkheid en ruim 2% krijgt te maken met zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven, ook wel Hyperemesis Gravidarum genoemd.

 Waar komt dat nu door?

Heel lang werd het toegeschreven aan een overgevoelige reactie op het zwangerschapshormoon HCG. Sinds een jaar weet men dat dat niet zo uitsluitend is. Dit hormoon is namelijk na 20 weken echt wel afgezwakt en toch kampen vrouwen vaak nog langer met klachten. Op 21 maart 2018 is er een doorbraak gekomen in een groot onderzoek geleid door onderzoekers van het UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles). Daar is ontdekt dat het een klein stofje (GDF15) is dat in de vroege placenta tot uiting komt, een stofje dat ook bij kankerpatiënten die ernstig afvallen is gevonden. Dit stofje activeert precies het stukje in de hersenen dat leidt tot misselijkheid en braken.

Wanneer heb je nu Hyperemesis Gravidarum? Hieronder staan symptomen vermeld:

Als je tot die 2 % behoort dan voel je je rot en blij zijn wordt lastig. De omgeving reageert vaak enthousiast op de zwangerschap maar bij jou overheerst de misselijkheid. Op dat moment verwacht je wel begrip van professionals. Helaas is dat niet altijd het geval. Daarom is de stichting ZEHG opgericht door vrouwen die zelf Hyperemesis Gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Met ruim 1700 leden in de besloten praatgroep is dit een platform voor vragen, waar men begrip en steun en lief en leed kan delen. Ook in de cursus ZWNGR besteden we aandacht aan misselijkheid en braken en geven tips hoe daar mee om te gaan.

Voor meer  informatie kunt je terecht bij de Stichting.  Vrouwen die ernstige zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum (HG) hebben of hebben gehad kunnen zich aanmelden bij een besloten facebook groep. Hier zijn honderden vrouwen lid die in eenzelfde situatie zitten of gezeten hebben.

Gezonde groet,
Linda Rentes