Skip to main navigation Skip to main content

Zwangerschap een motivator voor gezonde leefstijl!

4 December 2020

Ongezonde voeding draagt in belangrijke mate bij aan overgewicht. Uit  Australisch onderzoek* blijkt dat zwangerschap een motivator is om vrouwen met een hoog BMI te helpen bij het kiezen voor gezondere leefstijl. Zij deden onderzoek naar de ervaringen van vrouwen welke informatie over voeding gebruikt werd tijdens de zwangerschap. Zij interviewde 28 zwangeren die interesse toonden én  een BMI boven de 30 hadden.

De meesten zwangeren vinden gezonde voeding belangrijk voor zowel de gezondheid/groei van hun kind als voor hun eigen gezondheid. Er is een groot verschil in wat voor informatie men krijgt over voeding. Dit varieert van mondelinge informatie tot het slechts verstrekken van een folder en het krijgen van gerichte adviezen. Daarnaast ervaren vrouwen (soms dwingende) meningen vanuit de directe omgeving. Internet en smartphoneapps worden positief gewaardeerd voor tips bij klachten. Soms roept het internet ook angst op en twijfelt men over de betrouwbaarheid. Het managen van informatie over gezonde voeding gebeurt verschillend.

Veel informatie is gericht op wat er niet gegeten mag worden. Daardoor wordt voeding als risicovol ervaren en roept dit gevoelens op van beperking. De behoefte aan informatie  over gezonde voeding  hangt af van de eigen gezondheid en van eerdere ervaringen in een vorige zwangerschap. Eerdere  positieve of negatieve ervaringen met gezondheidszorg spelen een rol . Zwangeren met diabetes krijgen voornamelijk informatie die daarop gericht is. Zij krijgen weinig mee over gezonde voeding. Zwangeren die al een kind hebben krijgen van zorgverleners vaak weinig informatie. Verloskundigen gaan er van uit dat zij het allemaal al weten.

De onderzoekers stellen dat er behoefte is tot meer (geïndividualiseerd) voedingsadvies tijdens de zwangerschap. Met name over wat je wel kunt eten met praktische hulp als maaltijdrecepten en advies over goede internetbronnen. Verloskundigen of diëtisten worden door de zwangeren gezien als juiste informatiebron.

In de cursus ZWNGR vind je veel betrouwbare informatie over gezonde voeding. De adviezen, maaltijdtips die je daar vindt zijn door diëtisten samengesteld. Linda heeft in een eerder gesubsidieerd project het platform www.9maandenmenu.nl opgericht. Daarmee krijg je handvatten wat wel te eten. Dit kan jullie helpen om gezond en lekker te eten.  

Gezonde groet, Linda Rentes
 
 *Bron: The nutrition-related information seeking behaviours and attitudes of pregnant women with a high BMI: A qualitative study Knight-Agarwal CR, Cubbage R, Sesleja R et al. Women and Birth 2020;33:294-299