Skip to main navigation Skip to main content

Zwanger? Laat je vaccineren !

30 November 2021

Ruim een half jaar geleden schreef ik nog in een blog dat er onvoldoende bekend was over het vaccineren van zwangere. Inmiddels zijn wereldwijd miljoenen zwangere vrouwen gevaccineerd. Uit de studies die gedaan zijn in deze groep gevaccineerde zwangeren blijkt dat het vaccin effectief is en veilig. Zowel voor de conceptie als tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Er zijn geen  belangrijke bijwerkingen gezien bij vaccinatie voor de conceptie en in prille begin van de zwangerschap.  Ook zijn er geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven.

Waarom is het advies je te laten vaccineren?
 De vaccins zijn veilig en effectief, dat zijn de belangrijkste argument om het vaccineren tegen COVID-19 bij zwangere vrouwen te adviseren. Een ander argument is dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op  ernstig ziek worden. De Delta-variant van het virus geeft bij zwangere vrouwen zelfs een tweemaal toegenomen kans op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19. Dit blijkt zowel uit internationale en Nederlandse cijfers van de NethOSS. Een derde argument is  dat je de baby meer beschermd omdat antistoffen door de placenta naar je baby gaan na vaccinatie van de moeder.

Boostervaccinatie 

Na verloop van de tijd neemt bij alle vaccins de bescherming af. Daarom is het in Nederland vanaf december 2021 mogelijk je opnieuw te laten vaccineren. Er moet wel 6 maanden tussen zitten, behalve bij vaccinatie met AstraZeneca en Janssen geldt een korter interval. Bij een booster prik krijg je  of een enkele (Pfizer-BioNtech) of  een halve (Moderna) dosis van het vaccin.  Als je Covid 19 hebt gehad wacht je minimaal 6 maanden met de boosterprik.

Het advies van de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’:

De werkgroep adviseert met nadruk aan alle zwangere vrouwen, ongeacht hoever je zwanger bent, en aan kraamvrouwen zich te laten vaccineren omdat zij per definitie tot een risicogroep behoren. Dit geldt ook voor de boostervaccinatie.

De werkgroep adviseert met nadruk ook aan vrouwen met onderliggende ernstige ziekten zich te laten vaccineren, omdat de voordelen hiervan sterk opwegen tegen de mogelijke nadelen van vaccinatie. 

Ik wens jullie een gezonde zwangerschap, twijfel je nog over wél of niet vaccineren praat dan met je zorgverlener.

Linda Rentes