Skip to main navigation Skip to main content

Zwanger en het Corona virus

13 March 2020

Ben jij op dit moment zwanger? Juist nu er zoveel onrust is over besmetting met het Corona virus. Dan heb je waarschijnlijk veel vragen. In dit blog behandelen we veel voorkomende vragen.

Moet ik me als zwangere extra zorgen maken?
Nee, je hoeft geen extra zorgen te maken. Een infectie met het Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Wel is het zou dat je bij koorts en kortademigheid contact op moet nemen met je huisarts én verloskundige.
 
Is het Coronavirus overdraagbaar op jouw baby tijdens de zwangerschap?
Eigenlijk weten we daar nog weinig vanaf. In het medische vakblad The Lancet is een kleine studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19 gepubliceerd. Daar werd het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng getest op het virus. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is. 

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby's? 

Dat het Coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar lijkt te zijn in de buik, wil niet zeggen dat pasgeboren baby's niet ziek kunnen worden. De ziekte is dan namelijk overdraagbaar via druppeltjes bij hoesten, praten en niezen. Als je als moeder of vader ziek bent neem dan voldoende hygiene maatregelen.   

Kan ik borstvoeding geven als ik besmet ben?

Voor zover nu bekend, kunnen besmette kraamvrouwen gewoon borstvoeding geven, mits zij goede hygiënemaatregelen in acht nemen. Het kan daarbij raadzaam zijn om tijdens het voeden de mond en neus af te dekken met bijvoorbeeld een hydrofiele luier, die je vervolgens heet wast. Borstvoeding heeft van nature een grote positieve invloed op het immuunsysteem van pasgeboren baby’s. Het kindje krijgt antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen. Ook de antistoffen tegen het Coronavirus, die aangemaakt worden in het lichaam van een met COVID-19 besmette moeder, worden via de borstvoeding doorgegeven aan de baby. 

Hoe zit dat met kraambezoek? 

Het is belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de eerder genoemde hygiënemaatregelen. Ook in dit geval is het raadzaam om kritisch na te denken over wie je ontvangt en of dit enige tijd uitgesteld zou kunnen worden. Kraambezoek dat zelf besmet is, moeten zelf in quarantaine verblijven en mogen dus niet op kraambezoek komen. Indien het kraamgezin zelf besmet is, wordt kraambezoek geadviseerd niet te komen vanwege de quarantainemaatregelen van het kraamgezin. De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren. In geval van een met Corona besmette kraamvrouw kan dit op het volgende neerkomen; dat er, mits de kraamverzorgende zich beschermend kan kleden, de kraamverzorgende alleen minimale zorg in een zo kort mogelijke tijd zal verlenen.