Skip to main navigation Skip to main content

Zwanger en Covid 19, wat is onderzocht?

23 June 2020

Zwanger en Covid 19, wat is onderzocht?

In de regio Leiden, waar ik werkzaam ben, zijn er tot  nu toe weinig zwangere vrouwen die Covid 19 hebben (doorgemaakt). Dat maakt mij nieuwsgierig naar het voorkomen van een infectie met Covid 19. Het zou immers een toevalsbevinding kunnen zijn.  
Vanaf het begin van de uitbraak van Covid 19 in Nederland vindt er zorgvuldige registratie plaats. De organisatie die dit coördineert en daar ook over publiceert is NethOSS. Voor dit blog heb ik gekeken naar de cijfers en de grafieken van 19 juni 2020. In Nederland zijn tot die tijd 241 meldingen gedaan van bewezen Covid positieve zwangeren. In de tabel zie je de aantallen weergegeven. 

Naast de aantallen wordt ook het verloop van de ziekte bij deze zwangeren  gevolgd. Uit het verloop van de ziekte bij deze zwangere- of kraamvrouwen wordt nu voorzichtig de conclusie getrokken dat er een laag percentage vrouwen besmet is.  Immers er zijn in de periode van registratie ongeveer 46.000 baby’s geboren. Als een zwangere vrouw besmet is met Covid  19 maakt iedereen zich niet alleen zorgen over de aanstaande moeder, maar ook over de baby in de baarmoeder of de pasgeborene. 

Ziekteverloop bij zwangeren en baby’s

Uit de cijfers blijkt dat van de 241 gemelde besmettingen, er in totaal 144 vrouwen in thuisisolatie zijn (geweest) met milde klachten, verder hebben 6 vrouwen opgenomen gelegen op de intensive care en 2 op de obstetrische ‘high care’.  Nog eens 74 vrouwen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Geen van de baby’s die geboren zijn ( 75 in totaal) zijn besmet met het Covid 19 virus. Ook bij pasgeborene die borstvoeding krijgen is geen besmetting opgetreden. In buitenlands onderzoek is  al aangetoond dat in borstvoeding antilichamen zitten die beschermen tegen Covid19. Het lijkt er dus op dat de moeder via de placenta en de borstvoeding antilichamen doorgeeft aan haar kind. Dit geldt voor meer infecties en is een prachtig beschermingsmechanisme van moeder natuur.

In de Randstad komen de meeste besmettingen voor, in de tabel hieronder die je de verdeling over het land.

Moet ik mij  nu helemaal geen zorgen meer maken?

Wat ik merk onder zwangeren en haar familie is dat zij extra voorzichtig zijn en de regels goed in acht nemen. Dat zou heel goed de oorzaak kunnen zijn van de lage besmettingsgraad. Als er dan toch besmetting optreedt is het ziekteverloop niet ernstiger dan bij niet zwangeren. De baby’s lijken wel minder risico te lopen. Mijn advies zou dan ook zijn, volg de RIVM adviezen op en blijf voorzichtig zodat de kans op besmetting laag blijft. Zorg goed voor jezelf en jullie baby!

Gezonde groet,

Linda Rentes