Skip to main navigation Skip to main content

Wat te doen als man bij de bevalling? Doe je niets, dan doe je alles

30 November 2018

Een veelgestelde vraag door partners van zwangere vrouwen is: “Wat kan ík doen tijdens de bevalling? Mijn vrouw moet de ‘klus’ klaren, maar wat is nu mijn taak?” In het NRC van 16 november 2018 verscheen een mooi verslag waarin Levi van Dam vertelt hoe hij zijn rol en taak ziet bij de bevalling. Het is een mooi artikel waarin de onzekerheden van een aanstaande vader beschreven worden.

De verloskundige is je houvast

Ik heb zelf 23 jaar als verloskundige gewerkt. Meer dan 2000 bevallingen heb ik begeleid en ik herken meteen wat Levi benoemd. Als partner vind je veel houvast bij de professional die op het moment van de bevalling bij jullie is. Meestal is dat de verloskundige, maar kan ook de verpleegkundige of de kraamverzorgster zijn. Een citaat uit het NRC artikel: “In alle onderzoeken keert het terug: de verloskundige kan een bevalling maken of breken. Oók voor de man. Door uitleg te geven wat hij wel en niet kan doen, kunnen ze de man een positie geven in dit unieke proces.” Hier ben ik het helemaal mee eens!

Mijn vrouw moet de ‘klus’ klaren, maar wat is nu mijn taak?”

Er zijn!

Er ‘gewoon’ zijn. Dat is het allerbelangrijkste voor jullie samen. Er zijn voor elkaar! Vraag aan je vrouw die aan het bevallen is waar zij behoefte aan heeft en wees bij haar. Een kleine anekdote met betrekking tot mijn eigen bevalling: Tijdens de bevalling wilde mijn man even naar het toilet, toen hij dat vroeg zei ik resoluut: “Je gaat nergens naar toe, je blijft hier”. Ik kan mij niet meer herinneren hoe het verder ging, maar zie nog wel zijn verbazing over mijn uitspraak. 

Steunen en motiveren

Tijdens iedere bevalling komt er een moment dat je het als vrouw niet meer ziet zitten. Als die paniek toeslaat, heb je als partner een heel belangrijke rol. Jij bent haar steun en toeverlaat én motivator op dat moment. Levi vertelt over die fase: “Op mijn hurken naast haar voel ik de emotie opwellen. Tot nu toe kon Esther de weeën goed het hoofd bieden, nu zie ik paniek in haar ogen. Het is alsof haar lichaam het van haar overneemt en zij – net als ik – toeschouwer is. Ik knijp in haar armen en fluister dat ze het fantastisch doet. Even kijkt ze mij aan, ik zie vastberadenheid in haar ogen en weet dat zij dit kan.”

Onzekerheid en angst

Onzekerheid en angst die jij ervaart voor de bevalling mag er zijn. Het beste wat je daarmee kan doen is dit benoemen en je voorbereiden op dit ‘life event’. Met de cursus ZWNGR.nl helpen wij je bij deze voorbereiding. Ook jij als partner kan met meer vertrouwen naar de komst van jullie kind toeleven als je je goed voorbereid hebt. 

Hartelijke Groet, Linda     


Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/16/doe-niets-dan-doe-je-alles-a2755218