Skip to main navigation Skip to main content

Wat kost een zwangerschap en bevalling?

19 February 2019

Wat kost een zwangerschap en bevalling?
Veel mensen hebben geen flauw benul wat voor kosten er bij komen kijken als je een kind krijgt. Dat is recent weer onderzocht door Independer. Zij hebben ruim 2800 zwangere vrouwen vragen gesteld over de kosten rond zwangerschap en bevalling. Wat bleek één op de vijf zwangere vrouwen weet niet voor wat voor kosten zij komen te staan. Onwetendheid over de bijbetaling voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie komt bij een vijfde deel voor. Een eigen bijdrage voor de uren kraamzorg is ook bij een kwart van de ondervraagde onbekend.

Hoe zit het nu wel met de kosten die jezelf moet betalen?
Voor kraamzorg is er een eigen bijdrage van 4,40 per uur. Dat betekent als je gemiddeld 49 uren kraamzorg afneemt je op een totaal bedrag van € 215,60 uitkomt aan eigen kosten. Nu is 49 uur heel gemiddeld. Het komt maar al te vaak voor dat, in overleg met de verloskundige, de uren naar boven worden bijgesteld.

Veel voorkomende redenen zijn:

  • de kraamvrouw is nog onvoldoende hersteld
  • de borstvoeding loopt nog niet naar wens
  • er is sprake van onzekerheid
  •  er is een complicatie in de kraamperiode

In de cursus ZWNGR vind je rekenvoorbeelden voor het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt en hoe het zit met de aftrek van uren als je in het ziekenhuis gaat bevallen.

Poliklinisch bevallen zonder medische indicatie?
Als je poliklinisch bevalt zonder medische indicatie heb je een eigen bijdrage. In 2019 is die eigen bijdrage  € 357,84. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage.

Uit het onderzoek van Independer bleek ook dat een kwart van de vrouwen denkt dat ze tijdens hun zwangerschap niet mogen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Overstappen naar een andere verzekeraar mag altijd per 1 januari. Als je nu zwanger bent aan het eind van het jaar of  plannen hebt om zwanger te worden dan is het juist verstandig om de verschillende vergoedingen van verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. Ook is het vaak lonend om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Dan blijkt ook uit dit onderzoek dat er nogal wat verwarring is over de kosten van aanvullend onderzoek zoals de NIPT en de Combinatie test. Ook daar vind je betrouwbare informatie over in de cursus die jou helpen een goed geïnformeerde  keuze te maken. Door die informatie voor het gesprek met je verloskundige of gynaecoloog te lezen, zorg je dat jullie samen de juiste beslissing nemen.

Tot slot blijkt, dat het voor veel vrouwen onbekend is dat alleen een echo op voorschrift van de verloskundige of gynaecoloog vergoed wordt. Over het algemeen zijn dit 2 echo’s soms 3. Echo’s die zonder een indicatie worden gemaakt worden niet door de verzekering  vergoed.

Mooier kan ik het niet maken, wel duidelijker met deze en de andere informatie die je in de cursus kan vinden.

Heldere groet, Linda Rentes