Skip to main navigation Skip to main content

Verstrooidheid in de Zwangerschap, Feit of Fabel?

27 January 2019

Verstrooidheid in de zwangerschap; Feit of Fabel?  

Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het toch kan dat zelfs de meest georganiseerde types in de zwangerschap zoveel vergeten. Ook ik had daar vreselijk last van in mijn zwangerschappen. Als ik op mijn spreekuur bij iemand de bloeddruk had gemeten moest ik die onmiddellijk noteren. Wachtte ik daarmee en ging het gesprek verder,met de zwangere tegenover mij, was ik de getallen al weer kwijt. Dit is een bekend fenomeen, herkenbaar voor velen. Er wordt ook vaak over geschreven. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En kan je het niet voorkomen? 

Niet alleen ik ben daar nieuwsgierig naar, maar ook bij de Universiteit van Nederland speelde deze vraag. Dus ben ik naar Amsterdam gereisd om nu eens uit vinden hoe dit zit tijdens een college op 22 januari 2019.

Wat blijkt het heeft alles te maken Omega 3 Vetzuren. Al langer is bekend dat deze essentiële vetzuren belangrijk zijn voor de aanleg van de hersenen van de baby. Namelijk voor de aanleg van de celmembraan, de “schil” van de hersencellen. Nu is die kleine baby in de buik eigenlijk een “lieve” maar kleine “parasiet”. De baby in de buik pakt de voedingsstoffen van zijn/haar moeder zoveel als hij/zij nodig heeft.
Dit speelt niet alleen met deze Omega 3 Vetzuren, maar geldt ook voor andere voedingstoffen.  Moeder levert in, de baby pakt zoveel mogelijk van haar om zo gezond mogelijk ter wereld te komen.

Als zwangere geef je tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode via de borstvoeding zoveel van deze vetzuren aan je baby, dat er bij jou een flinke daling is. Een tekort aan deze vetzuren maakt dat je warrig bent, minder goed kan onthouden en het kan zelfs tot depressie leiden denkt men.
 
Nog weer een reden om gezond te eten en het advies 2 maal in de week vette vis te eten op te volgen. Wil je nu weten waar er allemaal nog meer Omega 3 vetzuren in zitten kijk dan eens op de www.9maandenmenu.nl en op de foto bij dit Blog.
Geniet van je zwangerschap, eet gezond en met meer vis wellicht minder verstrooid!
 
Lieve groet,
Linda Rentes