Skip to main navigation Skip to main content

Positief Covid vaccinatie advies

29 April 2021

Tot voor kort kregen gezonde zwangere vrouwen  het advies  te wachten met vaccineren tot na de zwangerschap. De reden daarvan, het ontbreken van onderzoek naar het Covid vaccin  onder zwangere vrouwen . Inmiddels is er wel voldoende onderzoek beschikbaar. In de VS zijn inmiddels 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen ernstige bijwerkingen van vaccineren bij zwangeren en hun baby’s zijn.
Het RIVM heeft het advies voor zwangere vrouwen  nu aangepast. Ben je zwanger dan kun je je veilig  laten vaccineren met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna.  Ook de gynaecologen in Nederland staan achter dit advies. Bij de beroepsorganisatie van gynaecologen de NVOG is er een speciale Covid-19 werkgroep die zich bezig houdt met alles wat te maken heeft met Covid en zwangerschap. Zo houden ze een registratie bij over het voorkomen van Covid infecties bij zwangeren.

Kan ik nu naar de huisarts een prik gaan halen?
Was het maar zo eenvoudig. Helaas is er in Nederland nog niet zoveel vaccin beschikbaar   dat je nú de prik kan gaan halen. Het is nog onduidelijk of zwangere vrouwen eerder opgeroepen worden voor een vaccinatie dan andere leeftijdgenoten. Het lijkt erop dat je ook als zwangere rustig op je beurt moet wachten.


Waarom alleen Pfizer en Moderna? 

Dat heeft ook weer te maken dat, bijvoorbeeld naar het Jansen vaccin,  onvoldoende onderzoek is op dit moment. Voor Astra Zeneca geldt dat dit momenteel niet gegeven wordt als je onder de 60 jaar bent.


Ik wordt opgeroepen maar geef nog borstvoeding?
Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via borstvoeding bij het kind kan komen. Wel geef je antistoffen door aan je baby via de moedermelk. Uit eerder onderzoek bleek al dat  bij vrouwen die Covid hebben doorgemaakt in de zwangerschap na 6 maanden bij ruim 30% van de vrouwen nog antistoffen in de borstvoeding aanwezig was.

Of je ervoor kiest om gevaccineerd te worden in de zwangerschap is altijd jou eigen keus. Ik denk dat het belangrijk is goed geïnformeerd deze keus te maken. De cursus ZWNGR helpt jou goed geïnformeerde keuzes maken.

Gezonde groet, Linda Rentes