Skip to main navigation Skip to main content

Overgewicht tijdens de zwangerschap heeft gevolgen ook op latere leeftijd.

27 February 2020

In Rotterdam loopt al vele jaren het onderzoek Generation R. Dit is een onderzoek onder zwangeren, vaders en baby’s. In de tijd dat ik in Rotterdam werkte als verloskundige heb ik met mijn praktijk daar aan meegedaan. Nog steeds zijn er nieuwe resultaten te melden. Recent is gebleken dat overgewicht bij aanstaande moeders niet alleen een risico  tijdens de zwangerschap is. Het kan jaren later nog voor complicaties zorgen bij het kind. Het blijkt dat iedere kilo afvallen meehelpt aan een gezondere start.

Bij de kinderen met een te zware moeder blijkt dat, bij deze kinderen, op  zes- en tien-jarige leeftijd vaker overgewicht, een hogere bloeddruk en een nadelig cholesterolprofiel voorkomt. Bij 40 tot 50 procent van de zwangerschappen van een moeder met overgewicht ontstaan er complicaties tijdens de zwangerschap, kort erna of op de lange termijn.

   

Volgens de onderzoekers is de oorzaak van het overgewicht op latere leeftijd  niet alleen te verklaren door het eetpatroon binnen het gezin of door de genetische aanleg.  De zwangerschap zelf speelt mogelijk ook een belangrijke rol. Men denkt dat baby’s in de baarmoeder van een moeder met overgewicht  teveel suiker, vet en eiwitten binnen krijgen. Dat kan niet alleen de groei van de baby beïnvloeden, maar ook de vorming van vetcellen, het hart en de hersenen. Na de geboorte ontwikkelen deze kinderen mogelijk een ander gevoel van verzadiging.

Met de cursus ZWNGR  besteden we aandacht aan gezonde voeding en voldoende beweging. Denk jij nu, ik kan wel wat hulp gebruiken om niet te veel aan te komen? Probeer dan of je met de tips, en trainingsoefeningen, fit en gezond, deze bijzonder periode in je leven doorkomt.  Alles voor jouw gezondheid en die van jullie baby!

een gezonde groet, Linda