Skip to main navigation Skip to main content

Minder vroeggeboren baby’s tijdens Corona. Zijn het de 3 R’s?

15 October 2020

In alle delen van de wereld worden minder baby’s vroeggeboren tijdens de corona pandemie.  Zo ook in ons land. Onderzoekers van het EMC in Rotterdam hebben veel data onderzocht en zien dat in Nederland het aantal baby’s die te vroeg geboren worden met 20% is afgenomen. De afname is vooral te zien in de groep van baby’s die 8 tot 2 weken te vroeg geboren werden. Hoe kan dat?

Rust, Reinheid en Regelmaat ( 3 R’s) 

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van deze sterke daling is. Vroeggeboorte is één van de grootste oorzaken van babysterfte in ons land. In corona tijd, zeker tijdens de lock down periode is er veel meer thuis gewerkt, hebben we ons allemaal aan strengere hygiëne regels moeten houden.
Over de oorzaak is nog niets definitief te zeggen.  Onderzoeker Irwin Reiss zegt daarover: ‘We hebben er wel theorieën over. Door betere handhygiëne en het stoppen met handen schudden, worden minder bacteriën en virussen uitgewisseld, waardoor ook zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld. We denken ook dat we geen extra effect van de lockdown hebben gezien omdat zwangeren sowieso al voorzichtig waren. Die hebben mogelijk al afstand gehouden tot anderen voordat de overheid dat nadrukkelijker ging adviseren.’

De invloed van een minder hectisch leven, minder stress, en verbeterde luchtkwaliteit wordt ook wel genoemd als mogelijke oorzaak van minder vroeggeboren baby’s.

Dat zwangeren sowieso al voorzichtiger zijn merk ik in de dagelijks praktijk als directeur van het echocentrum in Leiden. Om risico’s op besmetting te vermijden houden de zwangeren en hun partners zich heel goed aan alle maatregelen. Handen worden extra gewassen, er is geen gedoe over het dragen van een mondkapje en als er klachten zijn wordt de afspraak verzet.

In de cursus ZWNGR hebben we het over het belang van in balans zijn. Er zijn oefeningen die je thuis kunt doen om met stress om te gaan, onder ander yoga en mindfulness oefeningen. Er is aandacht voor jou fysieke conditie en we hebben het over de 3 R’s.  Nu fysieke bijeenkomsten de komende tijd  niet doorgaan is de online cursus voor jou en je partner een goede manier om je voor te bereiden op de komst van jullie baby. Ik wens jullie een goede en relaxte voorbereiding op de één van de mooiste dagen van het leven: de geboorte van jullie kind!

 
Gezonde groet,
Linda Rentes, verloskundige n.p.