Skip to main navigation Skip to main content

Hoe voorkom je dat de dag van de bevalling de rotste dag van je leven wordt?

11 February 2019

Hoe voorkom je dat de bevalling de rotste dag van je leven wordt?

Met deze prikkelende titel hield Claire Stamrood, gynaecoloog in opleiding en onderzoeker bij het AMC, een lezing bij de universiteit van Nederland. Na 40 weken zwangerschap leeft iedere vrouw naar de bevalling toe. De één met veel vertrouwen, de ander ziet wel wat er komt, en weer een ander kijkt er met angst en beven naar. Wat kun jij er zelf aan doen om van deze dag de mooiste dag van je leven te maken? En wat kan jou verloskundige of gynaecoloog daaraan bijdragen?

Claire Stamrood heeft onderzocht wat helpt en wat beslist niet helpt. Wat beslist niet helpt is weinig of geen steun van je partner. Of een partner die niet betrokken is. Belangrijk is dat  jouw wensen, over wat jij graag wilt tijdens de bevalling, gehoord worden. Het helpt ook niet als je niet betrokken wordt in de stappen en beslissingen die genomen worden tijdens de bevalling. Vrouwen die veel alleen gelaten worden en geen steun ervaren van de verloskundige of gynaecoloog hebben meer kans op een nare ervaring van de bevalling.

Waarom is een goede ervaring van de bevalling nu zo belangrijk? Wat zijn nu die positieve effecten van een goede ervaring:

  •  er is een  grotere kans van slagen van de borstvoeding
  • meer kans op een goede hechting tussen moeder en kind
  • het is beter voor de relatie tussen partners
  • Vrouwen en mannen kunnen met meer vertrouwen een volgende zwangerschap en bevalling tegemoet gaan

Wat kun jij doen om van de bevallingservaring een goede ervaring te maken?

De sleutel tot succes ligt in een goede voorbereiding en communicatie. Claire Stamrood benadrukt dat een realistische verwachting de belangrijkste factor is. Daarnaast is een goede communicatie tussen jou, je hulpverlener en je partner essentieel. Negatieve uitlating zoals : “dit is een mislukte inleiding” of “De weeën schieten te kort” of  “je ontsluit onvoldoende”  dragen niet bij aan een positieve ervaring.  De online cursus ZWNGR.nl is een manier om  goed voorbereid en met vertrouwen aan de bevalling te beginnen. Je vind daar ook de link naar het volledige verhaal van Claire Stamrood. ZWNGR helpt jou een realistisch beeld te vormen van de bevalling, na te denken over wat je wel of niet wilt tijdens de bevalling en vraagt je in gesprek te gaan met je verloskundige of gynaecoloog.

Je bent van harte welkom in de ZWNGR community!


Lieve groet, Linda Rentes.