Skip to main navigation Skip to main content

Grote verschillen in aantal geboorte-ingrepen in Nl.

31 January 2021

Op 8 december 2020 promoveerde Anna Seijmonsbergen- Schermers. Zij heeft onderzoek gedaan naar verschillen in geboorte-ingrepen in Nederland en de wereld. Wat blijkt, er zijn grote verschillen niet alleen tussen landen maar ook tussen provincies in Nederland. Nu zou je verwachten dat als je zwanger bent, in Nederland woont, het niet uitmaakt of je in Noord-Holland of in Limburg woont. We zijn maar een klein land en als zwangere mag je verwachten dat jouw zorgverlener altijd volgens de laatste standaarden en opvattingen werkt.

Niets is minder waar blijkt uit het onderzoek van Anna. Het maakt wel degelijk uit waar je woont op de kans van het krijgen van bijvoorbeeld een knip tijdens de bevalling. Zou het dan zo zijn dat zwangere vrouwen die in bepaalde regio wonen veel dezelfde kenmerken hebben? Dat daarom vaker een knip nodig is om de bevalling voorspoedig te laten lopen.

Verschillende visies op het zetten van een knip

Anna Seijmonsbergen-Schermers laat in haar onderzoek zien dat er geen grote verschillen zijn tussen vrouwen uit de verschillende provincies of landen. Uit haar onderzoek komt dat de manier waarop zorgverleners kijken naar nut en noodzaak van het zetten van een knip verschilt tussen provincies in Nederland. Of het tussen verloskundige praktijken en ziekenhuizen in één provincie verschilt heeft ze niet onderzocht. Of dit de enige oorzaak is van de variatie die ze vond is nog niet duidelijk.

Wat betekent dat voor jou?

Het ingrijpen in het geboorteproces is soms nodig. Ook het zetten van een knip tijdens de bevalling. Een groot verschil daarin afhankelijk van de regio waar je woont is onwenselijk. Al eerder heb ik een blog geschreven over het stellen van de 3 goede vragen. Ook als het gaat om het zetten van een knip tijdens de bevalling is het goed om deze vragen te stellen. Nu is er tijdens de bevalling, in het heetst van de strijd, vaak geen ruimte om deze vragen te stellen. Maar in de zwangerschap in gesprek gaan met je zorgverlener en hem of haar vragen hoe vaak en wanneer hij/zij een knip zet is helemaal geen rare vraag. 


Je goed voorbereiden op de bevalling met de cursus ZWNGR gaat jou helpen om de goede vragen te stellen en goed voorbereid en met vertrouwen jullie baby te verwelkomen. Ik wens jullie een goede en gezonde voorbereiding op het mooiste moment in je leven.

Linda Rentes