Skip to main navigation Skip to main content

Gezonde Leefstijl: extra belangrijk na herhaalde miskramen

4 December 2018

Als vrouwen twee keer een miskraam krijgen, dan is hun kans op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten – zoals een hartinfarct – bijna verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog in opleiding Marise Wagner. “Het is voor deze vrouwen daarom extra belangrijk om een gezonde leefstijl  na te streven.” 

Het komt niet vaak voor dat vrouwen meerdere keren een miskraam krijgen. Als dat wel gebeurt, dan is in ruim de helft van de gevallen de oorzaak van de miskraam onbekend. 

Waarom meer kans op hart- en vaatziekten?

Om te onderzoeken of vrouwen met meerdere miskramen een grotere kans hebben om in de toekomst hart- en vaatziekten te krijgen, keek Wagner onder meer naar de Aberdeen Maternity and Neonatal Databank. Dit is een database met de gegevens van ruim 60.000 Schotse vrouwen. Zij linkte deze gegevens aan cijfers over ziekenhuisopnames en het optreden van hart- en vaatziekten en hield daarbij rekening met gewicht, leeftijd, sociale klasse en roken. Uit haar analyse blijkt dat vrouwen die twee miskramen meemaken, in de toekomst meer kans hebben op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten. Dat heeft waarschijnlijk meerdere redenen, aldus Wagner. ''Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen, zoals een ongezonde leefstijl, erfelijke factoren en de aandoening trombofilie waardoor het bloed makkelijker bloedpropjes vormt. Ook mogelijke schade aan het lichaam door gecompliceerde zwangerschap kan een rol spelen.”

Drie of meer miskramen

Ook onderzocht Wagner voor haar onderzoek 36 patiënten in het LUMC die jonger zijn dan 31 jaar en drie of meer miskramen hebben meegemaakt. Wat bleek? Zij hadden in vergelijking met leeftijdsgenoten die enkel een gezonde zwangerschap hadden doorlopen, een grotere kans om de komende 10 tot 30 jaar hart- en vaatziekten te krijgen.

Het is belangrijk dat deze vrouwen gezond leven en dat ze daar op een jonge leeftijd mee beginnen”

Betere voorlichting

Wagner roept op om vrouwen met meerdere miskramen beter in te lichten. “Het is belangrijk dat deze vrouwen gezond leven en dat ze daar op een jonge leeftijd mee beginnen”, aldus Wagner. Ook is het tijd om de richtlijnen te wijzigen. “Als een vrouw twee of meer miskramen heeft gehad, dan moet dat worden opgenomen als risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.” Zij is eveneens voorstander van een screening op hart- en vaatziekten. “Zo kunnen we deze vrouwen extra goed in de gaten houden. Het zou goed zijn om zo’n screening na een bevalling te doen en vervolgens om de 10 jaar. Of zo’n screening daadwerkelijk zinvol is en we er hart- en vaatziekten mee kunnen voorkomen, moet blijken uit verder onderzoek.”

Bron: LUMC persbericht 28 juni 2018

Noot van Linda:
Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen het krijgen van meerdere miskramen en hart- en vaatziekten. Er worden verschillende redenen genoemd. Op sommige factoren - zoals erfelijkheid - heb je weinig invloed. Wat je wel zelf kan beïnvloeden is de factor leefstijl! Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, kijk dan eens in de cursus ZWNGR.nl 

Lieve groet, Linda