Skip to main navigation Skip to main content

13 weken echo

9 July 2021

Per 1 september 2021 is het voor zwangeren mogelijk een extra echo te laten maken.

De 13 weken echo is een medisch onderzoek. De echoscopist kijkt of er  lichamelijke afwijkingen bij jullie baby te zien zijn. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo. Natuurlijk kun je bij 13 weken nog niet alles zien met de echo, jullie baby is klein en nog niet alle organen zijn goed te beoordelen.

De 13 weken echo is de komende jaren een wetenschappelijke studie. Onderzocht wordt wat de voor- en nadelen zijn van een extra echo  in het eerste trimester van de zwangerschap. Een voordeel kan zijn dat je vroeg in de zwangerschap een lichamelijke afwijking ontdekt en dan meer tijd hebt om nader onderzoek te doen. Mocht het kindje een ernstige afwijking hebben kun je vroeger de zwangerschap afbreken.

Een nadeel kan zijn dat de echoscopist iets ziet op de echo waarvan de betekenis onzeker is.  Op dat moment is je zwangerschap niet meer onbezorgd ook al blijkt het later goed te zijn.  In het onderzoek is er onder andere aandacht voor deze ervaring van zwangeren die mee doen met de 13 weken echo.  Het is nadrukkelijk géén echo om te zien of het een jongetje of een meisje wordt.  

Wat kun je wel al zien?
Of het schedeltje en de hersenen goed zijn aangelegd, de rug en de buikwand van de baby er goed uitzien, of er een grote hartafwijking is, of de armpjes en de beentjes er goed uitzien. Of het gezichtje er goed uit ziet. Natuurlijk moet een baby er wel goed voorliggen om alles goed te kunnen zien. Als iemand een dikke buikwand heeft, of er zijn littekens onder in de buik kan het voorkomen dat je de baby niet goed kan zien. 

Wat als  de baby zich niet goed laat zien?

De echoscopisten zullen altijd hun best doen jullie kindje goed in beeld te krijgen. Echter als het kindje er niet goed voorligt, en je kunt bijvoorbeeld het hartje niet goed zien op de echo, dan is dit geen reden om of ongerust te zijn of om nog een extra echo te maken. Met 20 weken wordt dan nogmaals jullie baby van top tot teen echografisch onderzocht als je dat wilt.

Is de echo verplicht?
Nee, de keuze is geheel aan jullie zelf. De verloskundige of gynaecoloog zal jullie voorlichting geven zodat jezelf die keuze kan maken.

Kost de echo geld?
In deze onderzoek setting kost de echo geen geld voor jullie.
Wil je nu nog veel meer weten over echo’s en wat je allemaal te wachten staat in de zwangerschap meld je dan aan voor de cursus ZWNGR. Daar vind je nog veel meer informatie over onderzoek en kun je je goed voorbereiden.

Ik wens jullie een gezonde zwangerschap!

Linda Rentes